Sproeier(s)

Zwenk-en cirkelsproeiers
Dit type sproeiers wordt toegepast voor rechthoekige of ronde oppervlakten.

Sprinkler systemen
Met een pulserende sproeier kan een groter oppervlak worden gesproeid. De sproeisector en de sproeistraal zijn instelbaar. Dit type sproeier wordt ook voor de beregening gebruikt. Deze sproeier bestaat voor een belangrijk deel uit metalen onderdelen, die bestand zijn tegen lage temperaturen. Voor een goede werking is een minimale druk noodzakelijk van 1.4 Bar.

Druppelsysteem
Met dit systeem worden planten druppelsgewijs van water voorzien. Hiervoor is een kleine dompelpomp voldoende. Plaats wel een terugslagventiel en voor slootwater een goed filter.
Mooier is nog regenwater uit een regenton door het aansturen van een waterklep.

Spuiten, broezen
Bij gebruik van een universeel koppelsysteem is het eenvoudig de sproeiers los te koppelen een een mondstuk te monteren, waarmee handmatig kan worden bijgesproeid. Voor elk doel is er wel een spuit- broes of douche aansluitstuk verkrijgbaar

Praktische tips
Voor dat de sproeiers worden geplaatst, moet eerst een beregeningsplan worden gemaakt. Wilt u bepaalde planten bv. druiven of aardappels niet besproeid hebben, dan moeten die buiten het sproeibereik liggen. Als meerdere sproeiers worden toegepast dan dienen de sproeiers elkaars sproeibereik enigszins te overlappen.
Bepaal welke sproeiers moeten worden aangeschaft: vernevelaars of sproeiers. Vaak is een combinatie het beste. Soms moet een sproeier i.v.m. de beplanting verhoogd worden opgesteld.
In siertuinen kan een verzonken sproeier onzichtbaar worden ingegraven; deze komt automatisch door de waterdruk omhoog. Voor moestuinen is het aan te raden om op strategische plaatsen een waterstopcontact te plaatsen, vanwaar het water bovengronds verder wordt gedistribueerd.