Historie
2023 Nog meer toepassingen
Een extra regelaar voor wat meer stroom, maar kan die tweede regelaar dan misschien wat anders doen? Ja, dat kan.Ons team heeft op verzoek een tuin applicatie gemaakt om uw tuinhuisje te beveiligen. In plaats van pompen kan een sirene en alarmlamp worden aangesloten (deze kun je testen met de schakelaars van de beide pompen) en in plaats van de vochtsensor kan een deur of raamcontact (of beide in serie) worden aangesloten. Met de schakelaar 'auto' zet je het alarm actief.
Het werkt als volgt:
Schakelaar omhoog: led knippert, alarm wordt actief na 20 seconde en nadat de deur dicht is.
De led is nu uit en het alarm actief
Bij binnenkomst: led knippert, alarm moet binnen 20 seconde worden uitgeschakeld
zo niet: eerst gaat de lamp een korte tijd aan en daarna de sirene voor een bepaalde tijd.
Uitschakelen kan te allen tijde d.m.v. de 'auto' schakelaar omlaag te doen.
De led is aan bij uitgeschakeld alarm.
De accu laadfunctie blijft natuurlijk ook actief.
...wordt vervolgd.
2022 Wispelturigheden
In de wintermaanden is er nauwelijks energie om een pomp aan te sturen. Maar ook zonder pomp blijft de vijver helder.Voor voldoende energie in de wintermaanden kom je in de verleiding om extra zonnepanelen te installeren. Probleem is echter dat in de zomermaanden veel energie niet wordt gebruikt of dat de stroom te groot wordt.
Ons systeem werkt volgens het zogenaamde PWM systeem. Dat wil zeggen dat zonnepanelen met 33 tot 36 cellen parallel worden geschakeld. Bij een totaal vermogen van 200 Wp kunnen er zodoende stromen ontstaan van zo'n 30 Amp naar de accu. Dit is het maximum toelaatbare voor ons systeem. Wil je dus naar bv. 400 Wp, dan betekent dat dat er een extra laadcircuit moet worden ingebouwd. Dit kan alleen in de grote behuizing.
Maar dan heb je ook echt wel genoeg voor al je tuin toepassingen en die van de buren.
2021 Nieuwe toepassingen
We hebben twee systemen met elk 4 zonnepanelen van 180 W in werking gesteld. Een ervan voorziet een volkstuin van energie. Met een accu van ruim 200 Ah en een omvormer van 2500 W is welhaast alles mogelijk:Hakselen, frezen, gras maaien .. alles elektrisch en ook nog een koelkast.
Nu zijn er ineens weer meer applicaties mogelijk.
We hebben op een schuurdak zonnepanelen neergelegd en een vijverpomp aangesloten. De pomp draait in combinatie met een kleine accu. Is er meer licht dan draait hij langer. Voor de vijver is deze opstelling perfect en .. het systeem draait autonoom met onze standaard regelaar. De besparing op het totale energieverbruik van het huis bedraagt zo'n 50 % , dus is zeer de moeite waard.
Het waterverbruik kan nog verder verlaagd. Sproeitijden zijn aangepast aan de temperatuur en de bodemvochtigheid. Worden de Netafim druppelaars gebruikt met capillair geleiders, zodat water dicht bij de wortels komt, dan is er minimaal water nodig.
We gaan eens kijken of ons systeem geschikt is voor hydrocultuur.
2020 Aggregaat de deur uit
Het jaar 2020 was ook voor ons een rampjaar, we moesten in maart hals over kop Frankrijk verlaten en konden pas 18 december terug om een project af te ronden.Eindelijk hebben we aggregaten niet meer nodig. Geen herrie meer en geen stank meer.
We kunnen nu met een sinus omvormer met een continu vermogen van 2500W alle tuinapparaten aansluiten, dus ook een hakselaar kan worden gebruikt.
We raden aan om in dit geval wel een grotere accu te nemen. We zagen mensen bezig met een hakselaar en een accu van 100 Ah. Tja, het werkt. Weliswaar niet langer dan zo'n 20 minuten, dan is de accu al leeg. De accucapaciteit is wel 100 Ah, maar dit geldt voor een afname van 10 of 20 uur. Met een stroom van 200 Amp is dit niet zo best voor de levensduur van deze accu.
Verder dit jaar de gangbare software updates. Vanwege het extreem warme weer, hebben we ook de sproeitijden bij deze situatie aangepast.
2019 Een koelkast in je tuinhuisje
Er blijkt toch nog vraag te zijn naar de vorige versie sproeiregelaar vanwege de keuzeschakelaar. We houden deze daarom voorlopig nog in ons programma.Regelmatig hadden we de vraag om grotere (of meer) zonnepanelen aan te sluiten.
Onze lader was geschikt voor zonnepanelen tot 100 Wp. Daar is nu een einde aan gekomen. De nieuwe sproeiregelaars kunnen nu wel 400 Wp aan, genoeg om een koelkast aan te sluiten. We hebben het laadcircuit aangepast en zodoende de laadstroom aanzienlijk kunnen opschroeven. De specificaties van het accu laadvermogen hebben we bijgesteld tot 20 Amp. (Onze testapparatuur ging niet verder dan 20 Amp, wellicht is 30 Amp ook haalbaar).
In het verleden deden we nog complete installaties, maar we willen ons beperken tot de sproeiregelaar.
De firma Accuweb in Hoogvliet (www.accuweb.nl) heeft de activiteiten overgenomen inclusief de verkoop van de sproeiregelaar.
Wij houden ons bezig met advies en verdere ontwikkeling en productie van de sproeiregelaar.
2018 Nog meer gemak
We hadden een hele gewaagde website laten ontwikkelen, maar na testen door diverse instanties zijn we toch weer gebleven bij een tamelijk klassiek ontwerp.Dit jaar willen we ons inzetten om uw inzet te beperken.
Dit betekent dat u zich niet hoeft te bekommeren voor het weer, het seizoen, de temperatuur. Het systeem verzorgt dat automatisch.
Al deze zaken worden gemeten, u kunt het systeem gewoon aan laten staan.
's Winters wordt er bv. niet gesproeid, behalve af en toe in de kas als het er niet vriest.
In de praktijk betekent dit dat de programma draaischakelaar verdwenen is.
Pompen kunnen nog steeds handmatig worden afgeschakeld of via een timer worden ingeschakeld.
Wilt u sproeitijden aanpassen, programma wijzigen, pompen en licht aan/uitzetten dan kan dat via laptop of via internet.
2017 Nieuwe versie van de universele regelaar
Dit jaar willen we onze vernieuwde universele regelaar uitrollen. De voorgaande versie blijft voorlopig nog leverbaarOp een aantal punten is deze regelaar weer een verbetering. Natuurlijk uitgerust met accuregeling, lichtregeling en 2 secties om tuin en kas te besproeien, maar ...
-uitbreidbaar naar 8 secties
-volledig automatisch of handbediend
-betere dosering door meting van zon, temperatuur en vochtigheid
-optioneel is besturing via internet
Onze website is niet geschikt voor mobiele apparaten. Dit jaar moeten we snel een hernieuwde website in de lucht brengen.
2016 Alles aan internet
Voor dit jaar hebben wij als doelstelling om de sproeiregelaar aan internet te koppelen.Het is dan mogelijk te bekijken hoe het systeem erbij staat en hoe de omstandigheden zijn (geweest) (temperatuur / vocht).
Tevens is het mogelijk een andere programmakeuze te maken of een commando te geven voor extra sproeien. Heel leuk in combinatie met een ip camera.
2015 Meer secties
We kunnen nu echt grote tuinen aan; voor een tuin van 2500 m2 hebben wij een ondergronds sproeisysteem aangelegd. Water komt uit een put van 9 meter diepte. Met maximaal 4 panelen van 100 Wp hopen we dat deze tuin de hete zomers van Frankrijk kan overleven.Het systeem bevat verder een accu van 100Ah en 7 magneetkleppen.
2014 Nieuwe experimenten
De nieuwe sproei/accu regelaar wordt goed ontvangen. We mochten een demonstratie geven voor de AVVN in Utrecht. Een bezoek van RTL hebben we moeten afzeggen omdat de demotuin nog niet gereed was.Door de lage prijs is nu het meest verkochte zonnepaneel een exemplaar van 100 Wp. Intussen is de software al weer een paar versies verder: Het sproeien in de kas was te lang, vooral omdat de pomp voor de tuin hiervoor werd gebruikt. Dat het licht 's-avonds aanging was prima, maar de kippenhouders wilden ook dat 's morgens vroeg het licht aanging. Hierin is voorzien en bovendien wordt het licht langzaam gedimd.
Veel klanten nemen het sproeisysteem mee naar het buitenland, vooral Frankrijk is populair. Voor ondersteuning hebben we een contactpunt gezocht in het midden van Frankrijk.
We zijn begonnen met twee nieuwe ontwikkelingen:
1) Een automatisch werkend eb en vloed systeem voor het kweken in potten zowel binnen als buiten.
2) Een sproeisysteem dat automatisch 8 secties (na elkaar) kan besproeien. Dit vereist wel vaste bedden, maar nu kan met een enkele pomp een gebied gedoseerd worden gesproeid.
2013 Verbeteren en doorgaan
Tijdens onze bezoeken aan tuinen en na praten met onze gebruikers kwamen er wat opmerkingen.De verbeteringen zijn aangebracht met als gevolg: Na 4 jaar een totaal vernieuwde sproeiregelaar.
De veranderingen op een rijtje:
Het gebruik is eenduidiger en eenvoudiger: 2 nagenoeg identieke secties
Er zijn nog maar 2 sproei instellingen: normaal of intensief
Gebruik van vochtsensor mogelijk voor normaal gebruik
Combinatie van gebruik voor tuin of kas mogelijk
Handmatige lampsturing mogelijk
De electrisch bedienbare raamaansturing voor de kas is verwijderd.
Voor de veiligheid is de permanente pompaansturing verwijderd.
We blijven dit ontwerp testen tot voorjaar 2014 en gaan dan leveren.
2012 Nul emissie
Nadat we zijn overgestapt op een andere auto (Skoda Fabia Greenline met 89 gr CO2 emissie per km) hebben we dit jaar als doelstelling de totale emissie van ons bedrijf (minder dan) 0 te maken. Dit betekent dus een eigen energievoorziening d.m.v. zonnepanelen.2011 Klanten
De homepage is getest (we komen steeds nog foutjes tegen), waardoor de presentatie via zoekmachines sterk is verbeterd. Er moest toch nog een link worden toegevoegd naar de oude homepage, omdat daar veel algemene informatie te vinden is. Klanten weten ons te vinden, het loopt echter nog niet storm.2010 Homepage
De levering de universele regelaar loopt goed, we wachten met spoed op een tweede serie.We proberen de systeemkosten verder omlaag te krijgen en hebben daarvoor samenwerking gezocht met leveranciers van accu's en zonnepanelen.
We zijn nu in staat binnen drie werkdagen een compleet systeem overal in Nederland te leveren.
Ons 10-jarig bestaan is niet onopgemerkt gebleven, ook van veel klanten ontvingen we felicitaties.
We dachten met een enkel programma uit de voeten te kunnen, maar mensen hebben toch nog specifieke wensen, zodat we een versie hebben geprogrammeerd om de maximale hoeveelheid energie te benutten bv. voor reservoir vullen en voor circulatiepompen .
Wist u dat met een klein systeem (zonnepaneel van 50 Wp) jaarlijks zo'n 40 kWh wordt opgewekt.
Wist u dat u daarmee zo'n 35 kg koolzuurgas niet opwekt (bespaart).
Wist u dat u bovendien vele kilogrammen aan koolzuurgas kunt reduceren door uw kweek. Ondanks de economische crisis hadden we een goed jaar met veel nieuwe klanten.
Een nieuwe homepage was na 10 jaar echt wel nodig.
2009 Licht in de kas
Een bekende spreuk luidt: licht = gewicht: een procent meer licht geeft een procent meer tomatenIn onze proefkas wordt een test gestart om het resultaat van bijlichten te onderzoeken.
Een proefexemplaar van de nieuwe sproeiregelaar staat in onze testruimte.
We moesten opnieuw een nieuwe microconroller uitzoeken. Het werd deze keer de Atmel AT89LP4052. Deze biedt meer mogelijkheden en is een factor 12 sneller dan de vorige. Aanvankelijk was het programmeren een probleem, maar nu kunnen we deze feilloos programmeren.
2008 Efficientie verbetering
Ontwikkeling gestart van een universele sproeiregelaar, deze moet kleiner en uitgebreider worden.testen met diverse pompen. De Shurflo blijft duidelijk achter bij de Flojet met dezelde capaciteit.
verbeterd: raamsturing in de kas
In januari zijn we begonnen met paprika's zaaien en voor het eerst een redelijke paprikaoogst.
2007 Aansluiten maar
De verkoopcijfers vallen nog wat tegen, hoofdzakelijk door de prijs van zonnepanelen. Een plan om subsidie te krijgen om (zonder winstoogmerk) tegen een gereduceerd tarief zonnepanelen te leveren wordt zowel door de plaatselijke gemeente als door VROM verworpen.Weer een 12V verbruiker: een telemetriemodule voor SMSmeldingen vanuit de tuin of voor aansturing naar de tuin.
Een lantaarnpaal met 3 ledlampen met E27 fitting staat heel leuk en geeft mooi licht.
2006 Behoud de turgor
Vervanging van resonators door kwartskristallen en de kristalfrequentie wordt weer aangepast.300 Baud voor communicatie is toch wel langzaam, we gaan naar 1200 Bd.
Voor de acculaadregelaar wordt een nieuw type powerFET toegepast, zelfs 10A laadstroom laat hem koud.
De accu moet naar buiten, in een vakantiehuis kan de temperatuur te hoog oplopen.
2005
Een aantal applicaties worden gemaakt:Beveiliging d.m.v. passief infrarood detector
Een visvoerautomaat
Vanwege toenemende buitenlandse contacten, volgen 2 medewerkers een cursus Frans.
Voor het druppelen in de kas, wordt er een waterklep op een regenton in de kas gemonteerd. Hiervoor blijkt een printaanpassing noodzakelijk.
Steeds meer apparaten op 12 V in de proeftuin.
Een elektronische vogelverschrikker en een woelmuisverjager.
2004 kwaliteitsverbetering
Vooral de tuinregelaar met 1 sectie met de kasregelaar blijken "bestsellers":2 series epoxy printplaten met soldeermasker
vergrote accucapaciteit naar 105Ah
de fullcolor watervaste, uv-bestendige stickers voor de fronts van de nieuwe serie regelaars blijken van slechte kwaliteit.
2003
Een nog krachtiger microcontroller is vereist vanwege nieuwe features, zoals een ingebouwd temperatuur ic.Wegens sluiting van onze Flojet leverancier, vinden we een nieuwe leverancier voor oa ook Johnsonpompen.
2002 Kom in de kas
testen van broeikasje met verwarmingsfolie, thermostaat en accubeveiligingVerbetering lay-out van de kastjes
raamopener d.m.v. Lilak raamuitzetter
2001 Testen en nog eens testen
Wegens uitbreiding van de software krijgen de regelaars een krachtiger microcontrollerTerugslagventiel opgenomen in de leidingen van sloot naar kas, hierdoor reageren de sproeiers onmiddellijk.
Testen met lichtsensor en temperatuursensor voor betere dosering van de waterbehoefte.
De testen met zgn. "natte accu's" verlopen goed.
2000
Oprichting Spurt-sproeisystemen en kan een ".nl domein" worden aangevraagdOns doel is tuinregelaars te ontwerpen. Verder stimuleren van automatiseren van het tuinieren, waardoor iedereen meer en langer plezier aan zijn tuin kan beleven.
Voor verkoop van bijbehorende componenten verwijzen wij naar andere leveranciers.
Ontwikkeling hoog rendement acculader met MOS powerfet dit resulteert in DRUP1
Stroombesparende maatregelen voor de sproeiregelaars, bv door lagere werkfrequentie, lowcurrent leds en softwareaanpassingen
Uitbreiding van testen door 2e proeftuin met hobbykas
Voor 2000
Reeds in 1996 werd als hobbyproject gestart met het automatisering van een moestuin omdat het watergeven regelmatig werd vergeten.In 1997 werd een homepage hieraan gewijd.
Er werden 3 types sproeiregelaar ontwikkeld:
voor 2 zones, voor een kas en voor 230V