Tips over zonnepanelen

Zonkracht en zonnepanelen

Terwijl in landen als Spanje en Griekenland een zonkracht kan voorkomen van 10 is in een land als Nederland een zonkracht van 8 uitzonderlijk hoog, wat alleen in de maanden juni en juli en slechts een paar dagen per jaar gehaald kan worden.
Wil men het maximale uit een zonnepaneel halen, dan moet deze altijd loodrecht op de zon staan, wat betekent dat ze moet meedraaien.

Capaciteit van zonnepanelen

Hoeveel een zonnepaneel uiteindelijk levert is moeilijk te bepalen (evenals uw behoefte). In de praktijk spreekt men van G.D.O. of gemiddelde dagopbrengst. Dit is de opbrengst per dag in het seizoen van april tot september en bedraagt ongeveer 4 keer het aantal Wp. Let op dat een dag in juni langer duurt dan in april.
Voor de tuin willen we echter al in maart/april beginnen met het sproeien. Dit betekent dat voor een goede werking we een wat groter zonnepaneel zouden moeten hebben.

Capaciteit van de zonnepanelen in de praktijk

Gemiddeld wordt het meeste vermogen dus uit een zonnepaneel gehaald indien deze met een hoek van ca. 35 graden op het zuiden is gericht.
Voor de tuin zal een zonnepaneel meestal direct op een dak worden gemonteerd. Dit dak heeft natuurlijk nooit de goede hoek t.o.v. de zon. Weest gerust, zelfs op een horizontaal dak zal de vermogensreductie slechts zo'n 15% bedragen.

Wat moet ik met al die berekeningen

Uit bovenstaande blijkt dat een zonnepaneel lang niet altijd de stroom levert, die u zou willen. Een voordeel van de sproeiregelaar is het feit dat de stroomafname door besproeien minder is bij minder hoeveelheid zon op een dag. Met een sproeiregelaar behoudt u dus een gevulde accu. Heeft deze accu voldoende capaciteit, dan heeft u voldoende reserve om 's nachts en in het voorjaar voldoende te sproeien.

Waarmee beginnen

U heeft nog geen idee wat in de praktijk de capaciteit is van een pomp.
Ons advies: neem voor een tuin van 400 m2 (te besproeien oppervlak van 200 m2) een zonnepaneel van 50 of 85 Wp. U kunt altijd nog een tweede zonnepaneel bijplaatsen indien de capaciteit onvoldoende blijkt vanwege bv. een ongunstige opstelling of extra behoefte aan energie.

Aansluitleidingen

De verbinding naar de accu loopt via de spanningsregelaar. Door deze kabel loopt een stroom van maximaal 3A voor een paneel van 50Wp.
Wij adviseren desondanks kabel met een redelijke doorsnede (minimaal 1.5 mm2) en deze kort te houden.

Montage

Montage kan met aluminium U-profielen van 25 mm of met dubbele C-profielen. Gemakkelijk, maar redelijk duur zijn de speciale kunststof hoekprofielen
Er zijn speciale dakdoorvoeren, maar de kabel is vaak ook eenvoudig "buitenom" te leggen. Denk eraan dat de kabel bloot kan staan aan zonlicht, waardoor de buitenmantel hard kan worden en afbrokkelen. Een kabel met een mantel van teflon is daarom aan te bevelen.

Ten slotte

Elk zonnepaneel is goed, we zijn nog geen slechte merken tegengekomen. Ze gaan zeer lang mee, vergen nauwelijks onderhoud. Het zal daarom een goede investering blijken te zijn.