Eb & Vloed systeem
Een eb & vloed systeem is een installatie waarbij planten op gezette tijden worden gedompeld. Met deze methode kunnen trays los op een tafel of in een bak gezet worden, zodat ook ongelijk plant materiaal gebruikt kan worden. De planten zijn na een vloedperiode alle even nat.

Werking
Een eenvoudige eb & vloed installatie bestaat uit een waterreservoir met daarin een dompelpomp. Met een bepaalde regelmaat wordt de pomp aangestuurd en pompt water (met opgeloste meststoffen) in een soort dienblad, waarop plantgoed in potten of trays staan. Het teveel aan water vloeit via de rand of overstort weer terug in het reservoir. Bovendien loopt het water uit het tableau langzaam weg via een dunnere overloop. Je kunt ook een soort waterloop maken m.b.v. vijverfolie. Een eb & vloed systeem is eenvoudig zelf te maken.
Boven de planten kan eventueel extra verlichting worden geplaatst.
De professionele systemen hebben bovendien een verwarming en ontsmettingsinstallatie.

Voordelen
Doordat het water aan de onderkant wordt gegeven groeien de wortels naar onder; tevens kunnen alle planten voldoende water opnemen.
Omdat de wortels meer in contact komen met de buitenlucht krijgen ze voldoende zuurstof.
Aan het water kunnen voedingsstoffen worden toegevoegd.
Uit testen blijkt dat je met dit systeem stevige planten krijgt.
Voor sommige gewassen zoals tulpen, hyacinten, irissen en narcissen is een eb & vloed systeem ideaal, er kan zonder potgrond worden gekweekt.

Onderhoud
De eerste tijd neemt de plant weinig voedingsstoffen op zodat de eerste voeding 4 weken meegaat.
Daarna vervang je de voeding en water volledig iedere 2 weken. Het kan zijn dat na een tijdje moet worden overgestapt op een andere meststof, bv. bloeivoeding i.p.v. groeivoeding. Het verdampte/opgenomen water kan tussentijds bijgevuld worden.

Elke kasregelaar van Spurt-sproeisystemen heeft de mogelijkheid de pomp te bedienen van een eb & vloed systeem.

Spurt-Sproeisystemen helpt met groeien