Prijzen algemeen

Zonnepanelen
Alle zonnepanelen zijn goed. Gebruik mono- of polykristallijne zonnepanelen. Ze zijn niet duur, vergen nauwelijks onderhoud en gaan zeer lang mee.

Accu
Wij gebruiken in onze installatie veelal AGM accu's of gelaccu's, beide zijn gesloten en onderhoudsvrije accu's. Ze gaan bij juist gebruik lang mee, maar zijn beslist niet goedkoop.
Een overweging kan zijn om veel goedkoper een semi-tractie of recreatie accu toe te passen. Dit zijn 'natte' accu's en vergen enig onderhoud. Er kan enige gasvorming plaatsvinden en soms zal moeten worden bijgevuld. Bovendien is de verwachte levensduur minder.

Pompen
De door ons aanbevolen pompen zijn zogenaamde membraam- of diafragmapompen met 4 of 5 kamers. Deze zijn voor enkele meters zelfaanzuigend, redelijk stil en kunnen een behoorlijke druk leveren.
Ze zijn beveiligd met een drukschakelaar. Hierdoor mag u ze permanent onder spanning zetten en met een kraan of waterklep afsluiten. Op die manier beschikt u dus altijd over water simpelweg door de kraan open te draaien.
Deze pompen zijn dus complex en toch behoorlijk robuust. Ze worden bij motorjachten gebruikt als drinkwaterpomp of als dekwaspomp. Ze zijn bedoeld voor toepassing in een 'droge' ruimte.
Deze pompen varieren in prijs vanaf 150 tot bijna 300 euro.
Veel simpeler is een impellorpomp of dompelpomp. Hierbij is een soort schoepenrad direct op de as gemonteerd. De polariteit is meestal niet belangrijk, linksom of rechtsom draaiend maakt niet uit.
Het nadeel van dit soort pompen is dat ze altijd water doorlaten (gebruik een terugslagventiel) en nooit droog mogen lopen. Bovendien kunnen veel van deze pompen niet lange tijd continu draaien.
Deze pompen zijn er diverse maten, ze zijn vaak merkloos, niet te repareren en goedkoop.