Zonnepanelen en zonkracht

Terwijl in landen als Spanje en Griekenland een zonkracht kan voorkomen van 10 is in een land als Nederland een zonkracht van 8 uitzonderlijk hoog, wat slechts een paar dagen per jaar in juni of juli gehaald kan worden. Het aantal zonuren in Nederland varieert van zo'n 1250 tot 1800 uur per jaar.
Wil men het maximale uit een zonnepaneel halen, dan moet deze altijd loodrecht op de zon staan, wat betekent dat ze moet meedraaien.

Capaciteit van zonnepanelen

Hoeveel een zonnepaneel uiteindelijk levert is moeilijk te bepalen (evenals uw behoefte). In de praktijk spreekt men van G.D.O. of gemiddelde dagopbrengst. Dit is de opbrengst per dag in het seizoen van april tot september en bedraagt ongeveer 4 keer het aantal Wp. Let op dat een dag in juni langer duurt dan in april.
Voor de tuin willen we echter al in maart/april beginnen met het sproeien. Dit betekent dat voor een goede werking we een wat groter zonnepaneel zouden moeten hebben.

Capaciteit van de zonnepanelen in de praktijk

Gemiddeld wordt het meeste vermogen dus uit een zonnepaneel gehaald indien deze met een hoek van ca. 35 graden op het zuiden is gericht.
Voor de tuin zal een zonnepaneel meestal direct op een dak worden gemonteerd. Dit dak heeft natuurlijk nooit de goede hoek t.o.v. de zon. Weest gerust, zelfs op een horizontaal dak zal de vermogensreductie slecht zo'n 15% bedragen.

Wat moet ik met al die berekeningen

Uit bovenstaande blijkt dat een zonnepaneel lang niet altijd de stroom levert, die u zou willen. Een voordeel van de sproeiregelaar is het feit dat de stroomafname door besproeien minder is bij minder hoeveelheid zon op een dag. Met een sproeiregelaar behoudt u dus een gevulde accu. Heeft deze accu voldoende capaciteit, dan heeft u voldoende reserve om 's nachts en in het voorjaar voldoende te sproeien.
lees verder ....